Luonnonmukainen ruoka ei ole rakettitiedettä. Tuotevalikoima on jo niin laaja, että luomun hankkiminen ei ole enää kovin hankalaa. Pienellä panostamisella taas voi siirtyä kokonaan luomuun. Luomun kulutus kasvaa voimakkaasti Suomessakin. Kauppojen luomutuotteiden myynti kasvoi vuonna 2018 peräti 9 prosenttia.

Luonnonmukainen ruoka ostoskorissa

On totta, että luomutuotteet ovat kalliimpia kuin tavanomaisesti tuotetut tuotteet. Rajallinen saatavuus, kalliimpi tuotanto ja suuri kysyntä nostavat hintoja. Luomu ei kuitenkaan ole tavallisen ihmisen saavuttamattomissa. Tavallisissa ruokakaupoissa luomutuotteiden saatavuus on hyvä, mutta luomulle löytyy myös omia tori- ja kauppapaikkojaan, joihin kannattaa ehdottomasti tutustua.

Myydyimmät luomutuotteet ovat hedelmät, kahvi, tee, kaakao, vihannekset, maito ja kananmunat. Luomun osuus myynnistä on edelleen parin prosentin luokkaa, mutta vaihtelee paljon tuoteryhmäkohtaisesti. Esimerkiksi lastenruoissa suositaan hyvin luomua, jopa 20 prosenttia myynnistä on luomutuotettua. Kananmunistakin 18 % myydään luomuna. Luomukanamunien suosio selittyy myös eettisellä kannanotolla ja häkkikanaloiden vähentymisellä.

TIla- ja suoramyynti

Luomutilat myyvät enemmän tuotteita suoramyyntinä tiloilta tai Reko-rinkien kautta. Reko-rinki toiminta vastaa tilamyyntiä, sillä tuotteet tilataan tilalta ja noudetaan maksua vastaan sovitusta paikasta. Lähituottajatoreilla, tapahtumissa ja tavanomaisissa toripäivissä löytää myös kotimaista luomua.

Luonnonmukainen ruokailu kodin ulkopuolella

Luomuruokailu onnistuu myös joissain ravintoloissa. Parhaiten luomua tarjotaan julkisista keittiöistä päiväkodeissa. Jonkin verran peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Huonoiten löydät luomua baareista tai pikaruokaloista. 41 % ammattikeittiöistä arvelee luomun kysynnän kasvavan. Tähän mennessä este luomun käyttämiselle on lähinnä suurten ja riittävien erien saatavuus ja myös hinta. Esimerkiksi luomuperunalle olisi kysyntää enemmän kuin sitä tuotetaan. Eniten luomua hyödynnetään ammattikeittiöissä viljoissa, maitotuotteissa sekä vihanneksissa ja kasviksissa. Hinta ja saatavuus hillitsevät luomun käyttöä lihatuotteissa. Parhaiten luomua löytyy pääkaupunkiseudun ruoka- ja henkilöstöravintoloissa. Ammattikeittiöilekin on omat ohjelmat, joiden avulla autetaan luomutuotteiden käytön lisäämistä.

Mistä voisi aloittaa?

Suurimmat valikoimat löydät kasviksista, hedelmistä ja eläintuotteista. Helpoin tapa siirtyä luonnonmukaiseen ruokaan on korvata omat valintansa luomuvaihtoehdoilla. Sinun ei tarvitse edes luopua mistään. Tästä syystä sekasyöjänkin on helpompi tehdä ekologinen päätös ja siirtyä luomuun. Kasvissyöjäksi ryhtyminen voi olla monelle iso askel, mutta luomu on helpommin lähestyttävissä, koska eläinperäisiäkin tuotteita löytyy luomuna.

Helpointa on esimerkiksi hankkia kananmunat, maito ja vihannekset luomuina. Hedelmien kausisaatavuus vaikuttaa jonkin verran myös luomutuotteisiin, mutta esimerkiksi sitrushedelmiä on hyvin saatavilla luomuna. Kauppaverkostot ovat sen verran hyvät, että tuontiluomu toimii ja täyttää toiveet. Jos ruokakassin hinta tuntuu kasvavan liian nopeasti, hanki edes harvemmin tarvitsemasi tuotteet luomuna. Näin hinta ei kohdistu heti päivittäisostoksiisi, mutta opit katsastamaan merkin perään. Voit myös valita tuotteen kerrallaan, jossa haluat erityisesti panostaa luomuun. Loppujen lopuksi fiksu kuluttaminen kannattaa ja turhia ostoksia välttämällä ja ruokahävikkiä pienentämällä rahankulutus ei edes juuri kasva.

Luonnonmukainen ruoka ei ole ainoa tapa suosia luomua ja luontoa sekä tehdä eettisiä valintoja. Tarkastele esimerkiksi vaatteita, lemmikin ruokaa, kahviasi tai meikkejäsi. Hyviä valintoja voi tehdä monella tapaa, kun vain herää ajattelemaan.

Suomen huipputuotteet

Suomen tuotteet lähtevät myös vientiin ja toisinaan suomalainen innovaatio nousee trendiksi. Kaurasta ja kauratuotteista on tullut markinoiden terveysruokaa. Suomalaisia luomusti ja tavanomaisesti valmistettuja kauratuotteita viedään paljon vientiin ja kehitystyö jatkuu. Kysyntä on kasvanut myös kotimaassa, kun luodaan uusia reseptejä ja tehdään uudesta helposti lähestyttävää. Myös kvinoasta on onnistettu jalostamaan Suomen oloihin sopeutunut lajike ja esimerkiksi Rainingon Luomutila Liedossa tuottaa luomukvinoaa. Kvinoassa ei ole gluteenia, joten keliaakikoille se on hyvä vaihtoehto.