Luomu Suomessa on vielä parin prosentin luokkaa myynnistä. Viljelymaasta noin 10 % on luomuviljeltyä. Tavoitteena olisi saada tuotanto 20 % vuoteen 2020 mennessä, mikä tulisi kasvattamaan myös myynnin lukuja. Tämä tulee vaatimaan mittavia investointeja ja muutoksia tuotannossa, mutta täysin mahdoton tavoite ei ole. Luomu on viljelijälle sitovaa, mutta myös kannattavampaa. Pienemmästä alasta saatu sato on tosin pienempi, mutta parempihintaista ja paremmin tuettua. Luomun hyöty tuottajille on myös yhteiset pelisäännöt, koska luomuasetus on EU:n päättämä.

Luomun markkinaosuus Suomessa on vielä heikohko verraten esimerkiksi Ruotsin 9 % tai Tanskan kymmeneen %. Tanska on kuitenkin luomumarkkinoilla johtoasemassa. Luomutuotteita on Suomessa kuitenkin hyvin saatavilla. Laajimmillaan kaupoista löytyy yli 3000 luomutuotetta. Luomun ostetuimmat tuotteet ovat banaani, kananmunat ja kevytmaito. Heikoiten on saatavilla luomukalaa, mutta muuten luomua löytyy lähes joka tuoteryhmästä. Suurin markkinaosuus luomulla on kananmunissa.

Luomu Euroopassa

Luomutuotanto ja kysyntä aloitti kasvunsa 2000-luvulla. Vuonna 2015 luomun suurimmat markkinat olivat Italiassa, Iso-Britanniassa, Ranskassa ja Saksassa, jossa kysyntä kasvoi 5-15 %. Korkein markkinaosuus luomuruoassa löytyy Tanskasta. Vuonna 2015 jopa 10 % maan ruoka- ja juomamyynnistä oli luomusti tuotettua. Espanja, Italia, Ranska ja Saksa tuottavat luomua Euroopassa selkeästi eniten. Neljä maata vastaavat yli 50 % Euroopan luomuviljellyistä maa-alueesta.

Italiaa lukuunottamatta muun Etelä-Euroopan luomutuotanto menee ensisijaisesti vientiin. Sieltä saadaan runsaasti luomuhedelmiä ja vihanneksia. Maiden oma luomukulutus on kuitenkin suhteellisen vähäistä. Länsimaiden kysyntä vetääkin tuotteet vientiin sen sijaan, että maat käyttäisivät niitä kasvavissa määrin itse. Näin on esimerkiksi Aasian, Afrikan ja Etelä-Amerikan luomutuotannon. Eikä ihme, länsimaiden kasvavat markkinat vetävät enemmän kuin itse tuotetaan. Itä-Euroopassa luomutuotanto on vielä pientä, mutta sielläkin esimerkiksi Tsekki, Puola ja Unkari kasvattavat markkinoita. Romania ja Ukraina ovat jo isoja luomuviljelymaita.

Luomu maailmalla ja ihmisten käsitteissä

Luomun suurimmat markkina-alueet ovat Eurooppa ja Pohjois-Amerikka, jotka vastaavat jopa yli 90 % maailman luomumarkkinoista. Jäljelle jäävän vajaan 10 % markkanaosuudesta suurin osa on Aasiaa. Kiinassa myynti oli 5,9 miljardia euroa vuonna 2016.

Globaalit luomumarkkinat kasvavat koko ajan ja länsimaiden kysyntä on voimistunut yhä enemmän. Vuonna 2015 luomun myynti oli noin 81,6 miljardia dollaria. Vuonna 2016 myynti pelkästään EU:n alueella oli 30,7 miljardia euroa. Aasiassa tuotetaan luomua lähinnä vientiin, mutta maiden luomukulutus on myös kasvanut ruokaskandaalien myötä. Yhdysvalloissa luomun suosio parani erityisesti torjunta-aine- ja kasvuhormonikeskusteluiden vuoksi. Saksalaisille ja ranskalaisille luomu on terveydestä ja luonnosta huolehtimisen merkki sekä ympäristövaikutusten minimoimista. Suosiot vaihtelevat maista toiseen, mutta perusteet eivät niinkään.

Suomi löysi paikkansa EU:n markkinoilla

Suomen valtti markkinoilla on puhdas ruoka. Meillä on puhdasta vettä, vähän kasvitauteja talvemme ansiosta. Suomessa on myös aina ollut rehellisen työn mentaliteetti. Suomalainen ruoka ja kuljetus on hyvin jäljitettävissä, mistä syystä kohut ja tiukennukset ruoan jäljitettävyyden parantamiseksi ei iskenyt Suomeen niin kovasti kuin maailmalla kävi. Venäjän viennin tukkeutuminen toi omat hankaluutensa, mutta luomu ja puhdas ruoka vetää Euroopassa hyvin.

Monet yritykset ovat löytäneet kasvaneet markkinat ja suomalainen laatu täytyy vain osata myydä. Tavallinen tuotantokin on puhdasta ruokaa verraten moniin muihin maihin, joten oikealla markkinoinnilla menekkiä löytyy. Kiinan sianlihan tautiongelmat kasvattavat sianlihan vientiä myös Suomessa. Puhdas ruoka ja tautivapaus ovat valttejamme, joista kannattaa pitää kiinni. Mielenkiintoista onkin, että samalla kun saamme puhdasta ruokaa vietyä markkinoille, maahamme tuodaan ruokaa, jonka tuotantotapoja emme omassa maassamme hyväksyisi. Onneksi esimerkiksi sikojen saparoiden typistäminen on Euroopassakin jo vähenemään päin.