Mahdollisimman luonnonmukainen ja ympäristöystävällinen ruoka ja muut tuotteet ovat tällä hetkellä erityisen trendikäs valinta. Yhä useampi kuluttaja on valmis maksamaan tuotteistaan jopa hieman tavallista enemmän, kunhan tuotteet ovat luomulaatua ja tällä hetkellä luomutilat tarjoavatkin monenlaisia tuotteita. Suomessa onkin herätty luomutilojen ja muiden yrittäjien merkitykseen ja alettu nähdä kuinka tärkeää tällaisen toiminnan tukeminen on. Myös eläinten oikeudet ovat monelle kuluttajalle entistäkin tärkeampiä ja esimerkiksi kananmunien ostamisessa painaa monen kuluttajan vaakakupissa erityisen paljon se millaisissa oloissa kanat ovat eläneet. Esittelemme tässä artikkelissa Suomen tärkeimmät luomutilat tiiviissä infopaketissa.

Suomesta löytyy ilahduttavan paljon luomutiloja

Nykyisin Suomesta löytyy ilahduttavan paljon luomutiloja, jotka tarjoavat kuluttajille mahdollisimman luonnonmukaisesti tuotettuja tuotteita, kuten lankoja, lihaa, perunoita, taljoja, hunajaa, rypsiöljyä, mansikoita, salaatteja sekä sipulia. Monet tilat tarjoavat tuotteitaan tilattavaksi suoraan tilalta, mutta aina on hyvä tarkistaa etukäteen, mitä tila milloinkin myy sekä varmistaa, että saako tilalle mennä vierailemaan. Tässäkin asiassa tilojen Facebook-sivut ovat hyviä infokanavia, joiden kautta luomusta kiinnostuneet kuluttajat pysyvät ajan tasalla kulloisestakin myyntitilanteesta ja tarjonnasta.

Tässä yhteydessä ei ole mahdollista esitellä kaikkia Suomessa toimivia luomuviljelyyn erikoistuneita tiloja, mutta esittelemme seuraavissa kappaleissa Ahvenanmaalla, Etelä-Karjalassa, Etelä-Pohjanmaalla sekä Etelä-Savossa toimivia tiloja, jotka tarjoavat luomulaatuisia tuotteita. Kerromme myös millaisia tuotteita miltäkin tilalta on mahdollista löytää. On kuitenkin aina parasta ottaa yhteyttä suoraan luomutilan väkeen ja kysäistä mitä on tarjolla ja miten tuotteiden ostaminen tapahtuu. Tiloille ei koskaan saisi mennä yllätten etukäteen sopimatta, sillä myös tilojen väellä on oikeus omaan rauhaansa ja yksityisyyteensä. Tilat eivät suinkaan ole avoimia ja julkisia kohteita, joihin voisi noin vain tallustella tutustumaan tilan töihin ja toimintaan. Tilojen väki tarvitsee oman rauhansa voidakseen tarjota asiakkailleen laadukkaita ja luonnonmukaisesti tuotettuja hedelmiä, marjoja, kasviksia ja muita tuotteita.

Ahvenanmaan tilat

Ahvenanmaalta löytyy monia luomutiloja. Luomulaatuisia hedelmiä ja marjoja saa Solklartin tilalta, joka sijaitsee Maarinahaminassa. Lisäksi tarjolla on sekä luomuperunoita että -kasviksia. Södergards-nimeseltä tilalta Jomalasta saa luomulaatuisia vihanneksia.

Etelä-Karjalan tilat

Etelä-Karjalasta löytyy monia luomutiloja. Lappeenrannassa toimii Kirkharjun luomitila, jossa kasvatetaan mansikkaa ja avomaan vihanneksia. Uukuniemessä toimii pensasmustikkaa kasvattava Luomutila Marjanen ja Hujakkalassa mansikkaa kasvattava Suomen Luomumarja -niminen tila. Heikkisen luomitilalta Lappeenrannasta löytyy luomuperunaa, -juureksia ja -vihanneksia ja Kirkharjun luomutilalta Lappeenrannasta luomumansikkaa sekä luomulaatuisia avomaan vihanneksia. Luomukananmunia löytyy Lappeenrannasta Kuorttisen Luomukanalasta.

Etelä-Pohjanmaan tilat

Etelä-Pohjanmaalta löytyy useita luomumarjoja kasvattavia tiloja. Lahomäen Marjatila kasvattaa Kauhavalla luomumansikkaa, Marjon Luomu -tila Lappajärvellä luomumansikkaa, Päivärinteen tila Äystössä luomumansikkaa ja Suutalan mansikkatalo Ritolassa luomumansikkaa. Mansikoiden lisäksi Päivärinteen tila tarjoaa asiakkailleen luomuperunoita ja -porkkanoita ja Suutalan mansikkatalosta löytyy luomuherneitä.

Etelä-Savon tilat

Etelä-Savon luomutilat ovat aktiivisia toimijoita ja niitä löytyy alueelta ilahduttavan paljon. Tällä alueella hemmotellaan luomutuotteista kiinnostuneita kuluttajia. Luomumarjoja – hedelmiä sekä -jalosteita löytyy Hannulan marjatilalta Savonlinnasta, Heponiemen tilalta Jäppilästä, Honkasen Luomutilalta Mäntyharjulta, Riikolan Luomutilalta Käsämästä, Seurin luomutilalta Lautealasta, Vartioharjun luomumarjatilalta Pihlajaniemestä, Vavesaaren Tilalta Kangasniemestä sekä Väliahon luomutilalta Juvalta. Tarjolla on esimerkiksi luomumansikoita, -herukoita, -pensasmustikoita, -marja-aronia, -vadelmia, -mehuja ja -hilloja.

Luomuperunoita, -juureksia, -sipuleita, -vihanneksia ja -yrttejä saa tällä alueella Heponiemen tilalta Jäppilästä, Honkasen Luomutilalta Mäntyharjulta, Kalliolan Luomu -nimiseltä tilalta Haukivuoresta, Riikolan Luomutilalta Käsämästä, Sappion luomutilalta Juvalta, Seurin luomutilalta Lautealasta, Väinölän Luomutilalta Kerimäeltä sekä Väliahon luomutilalta juvalta. Tarjolla on esimerkiksi luomuherneitä, -perunoita, -sipuleita, -keräkaalia, -parsakaalia, -lehtikaalia, -juureksia, -viljakasveja, -nurmikasveja, -valkosipulia, -maa-artisokkaa, -kyyttöä, -tarhahernettä, erilaisia -yrttejä sekä -kuivakukkia.